Nataša Kovačević i Mališa: Kad je upoznavanje najbolji rođendanski poklon

Meč 11. kola Prve ženske lige u košarci u Vrbasu su igrali domaćin i gošće iz Kraljeva, ove sezone najbolji tim u ligi. Sama ta utakmica i pobeda gošći (77:65) ’’pala je u senku’’ zbog nečega što se desilo pre njenog početka.

26 dec 2019 0 comment
Nataša Kovačević i Mališa: Kad je upoznavanje najbolji rođendanski poklon IZVOR: MONDO/DUŠAN NINKOVIĆ

ŽKK Vrbas Medela je iskoristio priliku da na ovom meču, dan pred 25. rođendan Mališe Miljanića, njihovom najvernijem navijaču i momku koji živi sa cerebralnom paralizom, uruči poklone. Bilo ih je tri, ali je ovaj momak među njima lako mogao da izabere najdraži. Pojavljivanje Nataše Kovačević odnelo je titulu.

Informaciju da će se prvoligaški meč između tima koji se bori za opstanak i ekipe koja će se boriti za titulu pretvoriti u nešto ovakvo dobio sam još tokom nedelje. Želeo sam da se organizujem i da stignem na vreme u grad u kom ranije nisam bio. Dva i po sata puta od Beograda i nešto malo više u povratku nisu mi teško pali jer sam smatrao da je ovo priča koja treba da bude napisana.

Mališina reakcija, kada je shvatio da će čitati ovo na Mondu, potvrdila je tu moju misao.

Prvi utisak o gradu bio je da je veći nego što sam mislio, ali se ispostavilo samo da smo išli nekim obilaznim putem, zbog radova. Tako su mi objasnili moji domaćini. Drugi utisak je da mi kiša, koja je počela da promiče, uopšte nije bila potrebna, jer nisam imao pojma gde treba da krenem sa stanice.

Moja ’’veza’’ u Vrbasu je bio Ivica Lončar, alfa i omega ŽKK Vrbas Medela i čovek koji je kreirao ovu akciju. Sačekao me je nedaleko od stanice, a zatim smo se uputili ka hali, odnosno sportskom centru kakvim ne može da se pohvali mnogo gradova u zemlji.


Otvoreni i zatvoreni bazeni, tereni za tenis, košarku, odbojku na pesku, dve hale, teretana, hotel i još propratnog sadržaja daju mogućnost da se u klubu vrhunski radi. Od kako je muški rukometni klub napustio elitu pre nekoliko sezona, košarkašice jedine imaju superligaški status u ovom gradu.

Da je Vrbas godinama bio grad rukometa pokazuje i velika hala Centra za fizički kulturu. Ona nosi ime Draga Jovovića, nekadašnjeg rukometaša i reprezentativca, a na jednom od zidova hale je i njegov mural.

Organizacija utakmice bila je kao i svaka druga. Zagrevanje košarkašica, poslednje pripreme za meč i intoniranje himne.

Od tada kreće ono što je bilo različito.

Lončar se uhvatio mikrofona i na teren pozvao Mališu, kako bi mu uručio poklon. Momak je sišao sa tribina, kao da je bio spreman za nešto ovakvo. Ipak, brzo smo videli da ne zna šta se dešava, pošto je prošao pored Nataše Kovačević, na manje od pola metra, a da uopšte nije obratio pažnju.

Ivica Lončar je kao predstavnik kluba Mališi Miljaniću poklonio dres ŽKK Vrbas Medela, dok je Nataša Kovačević, mladićev uzor zbog svega što je prošla, imala pripremljen dres Lučića. Potpisan, da poklon dodatno dobije na težini.

Trenutak koji je prethodio utakmici bio je emotivan za sve učesnike. Košarkašice oba tima su aplauzima ispratile dodelu poklona, Mališa je tek nekoliko sati kasnije sabrao sve utiske, a na tribinama je bilo i suza.

Hala u koju sam ušao među prvima je odavala utisak da čezne za publikom. Iskreno, moje najveće razočarenje na ovom putu bilo je baš taj nedostatak navijača na ovakvom meču.

O događajima u Vrbasu pričao sam sa Mališom, ali i sa Natašom. Raspoloženiji za razgovor bio je slavljenik, kome i ovom prilikom želim srećan rođendan.

’’Pre svega nisam ovo očekivao. Ja sam nekoliko puta naglašavao koliko bih želeo da je upoznam. To mi je bila životna želja. Zahvaljujem se klubu i svima koji su organizovali.’’, rekao nam je Mališa.

Ono što smo nekako već znali, morali smo da potvrdimo u razgovoru sa njima. Pitali smo ga koji od današnjih poklona može da izdvoji.

’’Volim Vrbas jer je to moj grad, u njemu sam odrastao i ovde živim. Ne bih ga menjao ni za šta. Lučić je uzoran sportista, uzoran momak, reprezentativac... Dečko bez ijedne mane, ali susret sa Natašom... Ona mi je uzor.’’, nastavio je najverniji navijač ’’Medelica’’.

’’Ja sam osoba sa invaliditetom i ona mi je uzor u životu. Ona je putokaz i daje mi snagu da ne odustanem ni od čega što planiram’’, otkrio nam je u kratkom, ali emotivnom razgovoru.

Mališa i Nataša su zajedno gledali susret Vrbasa i Kraljeva, a za komentar o tom zajedničkom posmatranju meča upitao sam oboje.

’’Gledanje košarke sa Natašom daje utakmici drugu dimenziju. Bila je profesionalna košarkašica i od nje sam mogao da pokupim neke pouke.’’, otkrio nam je slavljenik.

Druženje sa momkom iz Vrbasa je značilo i večito nasmejanoj Nataši, koja je bila impresionirala Mališinim shvatanjem ovog sporta.

’’Bilo je super zajedno gledati utakmicu. Mi smo tu nešto košarkaški komentarisali i tačno se vidi da prati i da zna košarku. Pričali smo o akcijama i bilo je veoma uzbudljivo.’’, rekla je Nataša Kovačević.

Ipak, odgovor na pitanje da li ćemo ih uskoro gledati zajedno na klupi nekog tima, pošto su diskutovali o akcijama nas je malo razočarao.

’’Ja neću u trenerske vode, sigurno, a Mališa... Možda. Verujem da bi mogao da bude trener s obzirom na to koliko poznaje igru.’’

Kako je uopšte došlo do toga da Nataša Kovačević doputuje u Vrbas samo zbog ovog meča?

’’Prvo da istaknem da sam jako srećna što sam došla i što sam mogla da uručim poklon Mališi. Pročitala sam neke od njegovih postova gde piše lepe reči o meni. Oduševilo me je što dolazi na svaku utakmicu i što prati žensku košarku. Drago mi je da smo se upoznali i popričali i jedva čekam da se sretnemo opet’’

Utakmica u Vrbasu je donela pobedu gostujućeg tima (77:65), iako se domaćin nekoliko puta u četvrtom periodu meča približavao rivalu. Neizvesna završnica je izbegnuta, a bićemo realni i konstatovati da je pobedio kvalitetniji tim.

Kada smo napustili halu, nakon što je Ivica Lončar ispratio gostujući tim i arbitre, dobili smo novu ’’porciju’’ emocija.

Telefonski razgovor sa Mališom i njegovom majkom otkrili su Ivici da je cela porodica plakala u toku dana. Kako je Mališa Miljanić rekao tom prilikom, tek kada je došao kući nakon susreta počeo je da postaje svestan šta se dogodilo. Za razliku od njega, njegov otac u čijoj je pratnji i došao, halu je napustio na poluvremenu, sa očima punim suza.

Porodica je ka klubu pokazala neizmernu zahvalnost zbog organizovanja lepog rođendanskog poklona. Ovakva priča bi mogla da inspiriše i košarkašice. One će jedan od najbitnijih mečeva u sezoni igrati u narednoj rundi, a to će biti prilika da i one poklone nešto svom najvernijem navijaču. Pobedu koja ih velikim koracima približava opstanku.

Takmičenje u Prvoj ženskoj ligi Srbije nastavlja se mečevima 12. kola, narednog vikenda. Vrbas će gostovati u Zrenjaninu, što će biti izuzetno značajan meč za opstanak, dok će Kraljevo ugostiti Crvenu zvezdu, drugoplasirani tim na tabel


Izvor: Mondo