Najboljim sportistima u 2017. uručene plakete

Najboljim sportistima i sportskim kolektivima u opštini Vrbas za 2017. godinu danas su uručene godišnje nagrade.

28 mar 2018 0 comment

Ove godine sedam plaketa i novčani deo nagrade dobili su: bokserka Dajana Grmuša - najbolja mlada sportistkinja; rukometaš Uroš Mitrović - najbolji mladi sportista; Dušan Kilibarda - najbolji sportski trener, rukometašica Jelena Mažić - najbolja sportistkinja, kik bokser Ljubo Jalovi - najbolji sportista, Ženski košarkaški klub "Vrbas – Medela" - najbolji ženski sportski kolektiv; Rukometni klub "Vrbas – Petrol" - najbolji muški sportski kolektiv.

Za ovogodišnje laureate i predstavnike nagrađenih klubova danas je organizovan prijem u zgradi opštine Vrbas, na kojem su ih pozdravili Milan Glušac, predsednik opštine, Srđan Stanić, član Opštinskog veća zadužen za sport, i Bojan Antonić, generalni sekretar Saveza sportova opštine Vrbas.

"Vi ste najbolji reprezenti i ambasadori opštine Vrbas na svakom takmičenju na kom se pojavite. Samo vi znate koliko ste morali da raditi da bi stigli do titula, šampionskih zvanja i ovih nagrada i jedini ste, uz vaše trenere, zaslužni za uspehe koje postižete. Na nama je da i dalje i još snažnije podržavamo sport u našoj opštini Vrbas, da obezbeđujemo što bolje uslove za vaš rad, a sa vašim talentom i radom, uspesi neće izostati", rekao je čestitajući na nagradama Glušac. 

Poštovanje za postignute rezultate nagrađenih sportista iskazao je i Srđan Stanić, član Opštinskog veća. On je istikao da je i 2017. godina bila uspešna za vrbaski sport, što je najbolji motiv za uključivanje što većeg broja mladih u sportske aktivnosti.

Dajana Grmuša - Ova mlada sportistkinja rođena je 21. marta 2001. godine u Vrbasu. Posvećena svemu što radi, školi i bokserskim treninzima, ne odustaje, požrtvovana, hrabra i veoma talentovana. Potiče iz bokserske porodice u kojoj su otac i braća sportisti. Veliko zalaganje dovelo je i do velikog uspeha; ova mlada i talentovana sportistkinja osvojila je Pojedinačno prvenstvo Srbije u boksu u 2017. godini i proglašena za najbolju juniorku u kategoriji do 54 kg. Zlatnim odličjem sebi je otvorila vrata bokserske reprezentacije Srbije, čiji je i sada član. U ovoj godini Dajana je već uspela da odbrani titulu šampiona Srbije i tako nastavi pobednički niz. Od početka karijere član je BK "Čarnok".

Uroš Mitrović - Ovaj mladi sportista rođen je 13. septembra 2004. godine. Prve rukometne korake napravio je sa 10 godina, u svom matičnom Rukometnom klubu "Vrbas". Trenutno pohađa 7. razred Osnovne škole "Bratstvo-jedinstvo", odličan je učenik i još bolji sportista. Kao kapiten ekipe dečaka rođenih 2004/05. godine, predvodio je svoj klub do prve titule šampiona Srbije u klupskoj istoriji, na Državnom prvenstvu koje se održalo u Gornjem Milanovcu 2017. godine. Ovaj mladi rukometaš trenutno predvodi kao kapiten reprezentativnu selekciju Srbije u svojoj generaciji.

Dušan Kilibarda - Kik boksom počeo je da se bavi u KBK "Vojvodina" iz Novog Sada 1989. godine. Gotovo deceniju uspešno je nastupao za ovaj klub i stigao do višestruke titule prvaka SFRJ. Stečeno znanje i iskustvo preneo je na mlade u Klubu borilačkih sportova "Vrbas", koji je osnovao 2004. godine. Klub je iznedrio više prvaka Vojvodine, Srbije, Balkana i sveta, osvojeno je više od 150 medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Član je stručnog štaba juniorske i seniorske reprezentacije Srbije, dobitnik priznanja najbolji trener u AP Vojvodini, dobitnik priznanja Sportskog saveza Srbije "Zaslužni trener u kik boksu Republike Srbije", više puta je proglašavan za najboljeg trenera opštine Vrbas, član je borda direktora Balkanske kik boks federacije ispred Republike Srbije. 

Jelena Mažić - Rođena je 06. maja 1999. godine, a sa čarima rukometa prvi put se susrela sa nepunih devet godina. Odrastajući u rukometnom centru kao što je Vrbas, nije joj mnogo trebalo da zavoli ovaj sport, koji će na kraju postati njen glavni poziv, njena najveća ljubav. Godinama unazad predstavlja okosnicu ŽRK "Vrbas", sa kojim se zlatnim slovima upisala u istoriju sporta u Vrbasu, Vojvodini, pa i Srbiji. Od samog početka stvaranja ambicioznog projekta ŽRK "Vrbas", Jelena je bila neizostavni deo pobedničke slagalice "Vučica". Uporedo sa kolektivnim uspesima koje je beležio njen matični klub, za Jelenu su stizala i individualna priznanja. Višestruki je dobitnik priznanja za najuspešniju rukometašicu kluba, osvojila je zlatnu medalje u kadetskoj konkurenciji i bila proglašena za najbolju igračicu turnira. Jelena se zlatim slovima upisala u istoriju kluba osvajanjem Kupa Vojvodine, kada je proglašena i za najbolju igračicu finalnog turnira. Kao kruna uspeha u dosadašnjoj karijeri, već dve godine brani boje reprezentacije Srbije.

Ljubo Jalovi - Višestruki najbolji sportista opštine Vrbas rođen je 11. marta 1990. godine. Kik-boksom je počeo da se bavi 2005. godine. Od 2006. godine, uz trenera Dušana Kilibardu, počinje da ostvaruje zapažene rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. U dosadašnjoj karijeri Ljubo iza sebe ima više od 100 borbi od kojih je većinu rešio u svoju korist. Višestruki je juniorski i seniorski prvak države, višestruki osvajač međunarodnih kupova, trostruki prvak Balkana (2011, 2012, 2014), bronzani na prvenstvima Evrope 2014. i 2016. godine, bronzani na svetskim prvenstvima 2015. i 2017. godine, vicešampion sveta 2011, šampion sveta 2013. godine. Jalovi je 9 puta proglašavan za najuspešnijeg sportistu opštine Vrbas, dobitnik je "Oktobarske nagrade opštine Vrbas" i "Majske nagrade", najvećeg sportskog priznanja u Srbiji, koju dodeljuje Sportski savez Srbije. 

Ženski košarkaški klub "Vrbas Medela" osnovan je davne 1973. godine. Od 2011. godine ovaj kolektiv redovan je učesnik Prve ženske košarkaške lige Srbije, najvišeg ranga takmičenja u Srbiji. Kruna odličnog rada poslednje decenije došla je 2016. godine, kada je seniorski tim uspeo da se plasira u finale nacionalnog kupa, koji se, zahvaljujući podršci i pomoći lokalne samouprave, sa velikim uspehom održao u Vrbasu. Najvažnija dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini: selekcija minibasket, devojčice rođene posle 1. januara 2007. godine, zauzele su drugo mesto u Vojvodini; mlađe pionirke i kadetkinje bile su šampionke Vojvodine, seniorski tim završio je kao šestoplasirani u nacionalnom šampionatu, od oko 100 devojčica, koliko ih je u klubu, čak 11 njih je našlo mesto na reprezentativnim okupljanjima selekcija regiona Vojvodine, Sofija Radojčin je član kadetske reprezentacije Srbije, trener Dejan Mudreša je selektor pionirske reprezentacije Srbije. I ove sezone košarkašice Vrbasa nastavile su sa dobrim rezultatima. Minibasket selekcija i mlađe pionirke su jako blizu titule najboljih u Vojvodini, pionirke su blizu plasmana na prvenstvo Srbije, na koje su se kadetkinje već plasirale.

Klub je 1954. godine pod imenom RK "Vrbas" osnovala grupa mladih entuzijasta na čelu sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Vojinom Rovićem. Sa takmičenjem je počeo od najniže međuopštinske lige, da bi nekoliko godina kasnije postao član 1. Vojvođanske lige. Kroz godine klub je napredovao i razvijao se u jedan od najboljih rukometnih klubova na ovim prostorima. Seniorska ekipa Rukometnog kluba „Vrbas Petrol” trenutno nastupa u Super B Ligi Srbije, a mlađe kategorije se takmiče u svim uzrasnim kategorijama koje propisuju RSV i RSS. Dečaci rođeni 2004. godine osvojili su Prvenstvo Srbije i time postigli najveći uspeh u istoriji kluba. RK “Vrbas Petrol” se već godinama oslanja na svoju decu i igrače sa područja opštine Vrbas. U klubu smatraju da je to jedini i pravi put za razvoj i egzistenciju kluba.