'EkOlimpijada' - promocija najlepših vrednosti

Više od stotinu dečaka i devojčica, učenika svih razreda osnovnih škola u Vrbasu, učestvovalo je danas u "EkOlimpijadi", manifestaciji osmišljenoj da promoviše najlepše vrednosti sporta i zaštite životne sredine.

29 sep 2016 0 comment

Pod sloganom "Moje školsko eko dvorište", učesnici su se takmičili u brojnim disciplinama i ostavljajući po strani imperativ pobede, na najlepši način promovisali olimpijski duh kod mladih i potrebu da se odgovorno ponašaju prema svom okolišu, od školskog dvorišta do planete Zemlje.

Do kakvih visina može dovesti posvećenost sportu i upornost, učenicima iz Vrbasa pokazali su gosti "EkOlimpijade", kajakaši Simo Boltić i Marko Dragosavljević, reprezentativci Srbije, olimpijski kandidati i višestruki evropski i svetski prvaci u raznim uzrastima. Oni su mladima predstavili "radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma", "olimpijske vrednosti koje od svakog sportiste prave pobednika", kako se čulo na manifestaciji.

"Nadam se da ovakve manifestacije dosta znače našoj deci i ovaj način promocije sporta i olimpizma, a onda i ekologije, decu uči pravim vrednostima, što nam je svima cilj. I mi želimo da deci damo prave primere i zato se uključujemo u ovakve akcije. Imamo dobru saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta i Sportskim savezom Srbije i ovo nije prva akcija u kojoj učestvuje i Vrbas. Ovi naši partneri su po drugi put u Vrbasu, ne i zadnji, siguran sam, i slede nove manifestacije", rekao je Jovan Kovačević, član Opštinskog veća zadužen za sport.

Uvod u "EkOlimpijadu" u Vrbasu bio je u Savinom Selu, u Osnovnoj školi "Branko Radičević", gde je posađeno pet stabala koja predstavljaju pet olimpijskih vrednosti: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Ovoj školi poklonjene su i lopte za nastavu fizičkog vaspitanja.

Organizator karavana "EkOlimpijade" je Olimpijski komitet Srbije.