Za sport izdvojeno 20 miliona dinara

Nakon sprovednog konkursa, opština Vrbas počela je da sklapa ugovore o finansiranju sportskih klubova u 2016. godini. Ugovori će biti sklopljeni sa 29 klubova, dok će dodatna 32 ugovora biti sklopljena na osnovu jednokratnih izdvajanja za organizovanje turnira, takmičenja i drugih sportskih manifestacija.

18 mar 2016 0 comment

"Konkursni rezultati doneseni su na osnovu kriterijuma koje smo uspostavili pre dve godine. Neki od najvažnijih su kategorizacija sporta u kojoj smo se, u najvećoj meri, oslonili na nacionalnu kategorizaciju, zatim rang takmičenja, masovnost i druge. Znam da nijedan pravilnik i kriterijum za podelu sredstava nije idealan, uvek neko iskaže i nezadovoljstvo, ali sve je, ipak, učinjeno na osnovu nekog sistema i to je dobro. Sprovodimo ga drugi put i uvek možemo da ga unapređujemo kada uvidimo da nešto može na još bolji način da se uradi", rekao je Jovan Kovačević, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu.

Prema njegovim rečima, kao i prethodne godine za sport je izdvojeno 20 miliona dinara, ali dodatna pomoć brojnim klubovima i sportistima dolazi kroz druge vidove podrške. "Strategijom razvoja sporta, koju smo usvojili 30. decembra, i pravilnikom o programskom budžetiranju, tačno se zna koji procenat sredstava se izdvaja za školski sport, sportske aktivnosti invalida, rekreaciju, infrastrukturno opremanje, Sportski savez i klubove. Uz podršku koju klubovima pružamo kroz korišćenje Centra za fizičku kulturu, kroz prevoz sportista, kroz stipendije, kroz usluge sportskog lekara, koje mi pružamo već godinama, suma koja se izdavaja za sport značajno raste. To funcioniše već godinama i to je dobro nasleđe dugogodišnjih odnosa opštine Vrbas i sportskih klubova, koje negujemo i unapređujemo. Sve je to podrška sportu", rekao je Kovačević.

On smatra da je dobra odluka da se finansira samo jedan klub u okviru sportske discipline, i pored negodovanja pojedinaca, a za to može biti rešenje fizionisanje klubova, što donosi veći kvalitet i masovnost. "Ako bi usvojili da novčanu podršku imaju svi klubovi, mogli bi dobiti navalu u njihovom osnivanju, a istovremeno i rasipanje kvaliteta. Voleo bih da korigujemo i često pravilo o članarinama u klubovima. Imali smo pre dve godine spremnu odluku za tako nešto, ali smo je stopirali jer je istovremeno došlo do smanjenja budžeta za sport. Smatram da je dobar model da oni klubovi koji imaju podršku lokalnog budžeta ne naplaćuju članarinu, ali za to moramo da obezbedimo još novca za sport. Svakako da ne bi zabranili da klubovi naplaćuju člnarainu, ali u tom slučaju ne bi imali pravo na podršku lokalnog budžeta", rekao je Kovačević.        

On je izrazio zadovoljstvo kako funkcioniše novi sistem i kako je sproveden konkurs, posebno jer je po prvi put realizovano sve što je dogovoreno u prethodnoj godini i klubovima je sve isplaćeno po ugovoru, i vanredno i redovno.