Akcija "Šta treniraš" u Vrbasu

U Vrbasu, u Centru za fizičku kulturu "Drago Jovović", danas je održan sajam sporta "Šta treniraš?". Ovu akciju u opštinama širom Srbije sprovode Sportski savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, u Vrbasu u saradnji sa Savezom sportova opštine Vrbas .

12 feb 2016 0 comment

U prisustvu Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, Aleksandra Šoštara i Vladimira Bateza, predsednika i generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije, i drugih zvaničnika, pred više od 2.000 učenika osnovnih škola u opštini Vrbas, promovisani su sportski klubovi i razne sportske discipline, s ciljem da se što veći broj mladih u budućnosti uključi u trenažne procese.

"U akciji koju je pokrenulo Ministarstvo omladine i sporta 2009. godine, možemo reći da danas imamo i najuspešniji odziv do sada. U ovoj sali ima oko 3.000 dece i mi koristimo priliku da im na pravi način promovišemo zdrave stilove života. Takođe, ovo je prilika i da se mladima predstave klubovi, da treneri razgovaraju sa decom, da ih motivišu i prenesu im poruke iz sveta sporta. Akcija je svake godine sve uspešnija a ono što je najbitnije - posle ovog Sajma sporta glavni cilj je da se poveća broj dece u klubovima. Jedno je organizovati ovakve manifestacije, a drugo motivisati decu da posle njih uđu u sport i bave se njime. Ovakva akcija pokazuje odlučnu saradnju i komunikaciju Republike Srbije i jedinica lokalne samouprave", ocenio je akciju ministar Udovičić.

Udovičić smatra da je usvajanje Strategije razvoja sporta značajan pomak u afirmaciji sporta i da je veoma dobro što je čak 130 jedinica lokalne samouprave preuzelo ovaj dokument i napravilo svoje razvojne programe. "Tako dokazujemo da Strategija može da se sprovodi, implementira i živi na lokalu. Kao ministar mogu da budem veoma zadovoljan kada vidim ovoliki broj dece, a iskreno se nadam da će neko upravo od ovih mališana krenuti stopama Aleksandra Šoštara, Vladimira Bateza i drugih velikana", istakao je ministar sporta Udovičić.

Pre početka akcije delegaciju Sportskog saveza Srbije primio je dr Bratislav Kažić, predsednik opštine Vrbas. "Mi smo 29. opština u kojoj se održava ovaj mini sajam sporta. Promovišemo sport s ciljem da oni koji se njima bave nastave da to čine, a oni koji su u dilemi da li da nešto počnu da treniraju, vide koji sve klubovi postoje u gradu i odaberu sebi najinteresantniji sport. Važno je decu odvojiti od računara i igrica i izvesti na terene i igrališta, kako bi se bavili onim što im je mnogo zdravije", rekao je Kažić.

Susret sa ministrom Udovičićem iskorišćen je i za razgovor o problemu zimskog bazena u Centru za fizičku kulturu i, prema rečima Kažića, lokalna samouprava je već upoznala Ministarstvo omladine i sporta sa trenutnom situacijom. "Tražimo na više adresa podršku za rekonstrukciju bazena, i od Ministarstva sporta i od Pokrajinskog sekretarijata za sport, ali ako ona izostane, spremni smo da izdvojimo novac iz opštinskog budžeta za sređivanje zatvorenog bazena. Jedna smo od retkih opština koja ima tridesetogodišnju tradiciju obuke neplivača i šteta bi bila to prekinuti", rekao je Kažić.

Predsednik Sportskog saveza Srbije, proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šoštar, izrazio je zadovoljstvo što se akcija "Šta treniraš?" nastavlja i u 2016. godini, jer će se tako sport približiti još većem broju dece. "Čine se ogromni napori da se i u ovako teškoj situaciji nešto pokrene i deca uključe u klubove. Ako postoji dobra volja uvek se može nešto raditi, a da li će deca u budućnosti postati vrhunski sportisti, to zavisi od drugih stvari. Interes države je da se  što veći broj dece bave fizičkim aktivnostima, a ovde u Vrbasu smo naišli na toplu dobrodošlicu i jasnu spremnost da se pomogne sportu", rekao je Šoštar.