Opština Vrbas i SSOV na Stalnoj konferenciji gradova i opština u Sava Centru

Održana stalna konferencija gradova i opština, sa temom "Lokalne zajednice u oblasti sporta - strategija razvoja sporta, zakon o sportu, finansiranje, nasilje u sportu".

18 sep 2015 0 comment

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo omladine i sporta organizovali su u Sava Centru, 17. septembra 2015. konferenciju "„Lokalne zajednice u oblasti sporta - strategija razvoja sporta, zakon o sportu, finansiranje, nasilje u sportu", na kojoj je učestvovalo oko 350 predstavnika lokalnih samouprava, nadležnih ministarstava, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije i drugih institucija.

Na skupu koji je organizovan uz podršku projekta „Institucionalna podrška SKGO", koji sprovodi SKGO, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), razgovaralo se između ostalog, o Nacrtu zakona o sportu, sprovođenju Strategije razvoja sporta (2014 -2018.), programu razvoja i finansiranju sporta na lokalnom nivou. Osnovni cilj ove konferencije bio je da se kroz dijalog republičkih i lokalnih vlasti i predstavnika sportskih saveza i sportskih radnika otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima u daljem razvoja sporta na lokalnom nivou.

Ovom prilikom ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da očekuje da Nacrt zakona o sportu, koji se nalazi na razmatranju u nadležnim ministarstvima,  do kraja oktobra bude podnet parlamentu na usvajanje.

Ministar Udovičić je naveo da je Srbija u jeku najvećih sportskih rezultata ikada što je za apsolutni ponos i poštovanje. On je kazao da je potreban sistemski okvir za razvoj sporta i da je i priručnik koji prati razvoj strategije sporta na lokalu, a koji je predstavljen na konferenciji, takođe predstavlja doprinos stvaranju tog okvira.
"Moraju da se stvore uslovi za kvalitetno bavljenje sportom i mi moramo poboljšati bazu, odnosno lokalne zajedice, i ohrabiti decu da se bave sportom i stvoriti zdrav ambijent za razvoj dece", rekao je Udovičić.

Šef misije OEBS Piter Burhard rekao je da uticaj onoga što se dešava na terenu prevazilazi granice stadiona i ima posledice na celo društvo te je neophodno promovisati fer plej i pozitivne primere koje sport i navijanje donosi.

On je naveo da je potrebno jasno opredeljenje da se problemi reše sistemski i da je neophodno primeniti preventivne preventivne protiv nasilja u sportu. Kako je naveo, potrebna je bolja saradnja lokalnih i centralnih vlasti da bi sportske priredbe bile povod za slavlje.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić rekao je da je sport najveći i najpoznatiji brend Srbije i istakao da je neophodno da se zajedničkim snagama napravi takav sistem koji će afirmisati sportske vrednosti i koji će omogućiti da sport bude dostupan svakom građaninu.

Kako je naveo, jedinicama lokalne samouprave je potrebna pomoć i od primarne važnosti je komunkicija, zbog čega je SKGO donela odluku o formiranju mreže za sport svih jedinica lokalne zajednice.
Prema njegovim rečima, sve jedinice lokalne samouprave do 6. januara 2016. godine treba da donesu strategije o razvoju sporta.

"Sport znači zdravlje. Mi želimo da ga popravimo, a to je moguće samo ako se više ulaže u sport i samo ako od lokala, gde počinju sve aktivnosti bude posvećeno dovoljno pažnje i sredstava", rekao je Perišić.