Opština Vrbas i SSOV prisustvovale skupu “Institucionalna podrška SKGO - II faza”

Stalna konferencija gradova i opština SKGO sa relevatnim partnerima, a uz podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - II faza", organizivala je uz pomoć Sportskog saveza Srbije, regionalnu konferenciju "Razvoj i finansiranje sporta na lokalnom nivou".

25 feb 2015 0 comment

Ovo je druga konferencija te vrste u Srbiji, kakvih se planira nekoliko u narednom periodu, pa je grad Zrenjanin i ovoga puta pokazao da prednjači u saradnji sa institucijama na državnom i nivou, u ovom slučaju Sportskim savezom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta, Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i Stalnom konferencijom gradova i opština.

U usvojenoj Nacionalnoj strategiji za razvoj sporta predviđa se da se politika na lokalnom nivou strateški razvija kroz razvoj partnerstava, donošenje odluka na osnovu dokaza, a što podrazumeva uspostavljanje različitih baza podataka vezanih za granske saveze, sportske objekte i aktivnosti, strateško i programsko vođeno finansiranje sporta na lokalnom nivou, a u cilju veće efikasnosti i dostupnosti sporta kao javne usluge, pre svega deci i omladini, ali i različitim društveno osetljivim grupama.

Na skupu su, osim predstavnika gradova i opština, učešće uzeli i brojni predstavnici teritorijalnih sportskih saveza, kako bi kroz dijalog uspostavili zajedničke ciljeve u vezi s razvojem sporta na lokalnom nivou, kao i predstavnici nauke, profesori pravnog i Fakulteta za sport i fizičko vapitanje u Beogradu.
 
Predsednik Sportskog saveza Srbije, nekadašnji istaknuti vaterpolo reprezentativac Aleksandar Šoštar, rekao je da je ovaj skup prilika da se otvore neki novi vidici na koji bi način sport trebalo da funkcioniše i da se finansira.

"Sportski savez Srbije sačinjen je od granskih i teritorijalnih sportskih saveza i prirodno je da je uključen u jedan ovakav proces. Ovo je nešto što treba da pokrene neka nova razmišljanja, od strane svih nas koji smo u sportu, i načine na koji bi ubuduće trebalo da funkcionišemo. Postoje EU fondovi, na koje će moći da konkurišu sportske organizacije iz Srbije", istakao je Šoštar.

Na pitanje kako gleda na lokalni sportski savez i sport u gradu domaćinu skupa, Šoštar je istakao: "Iako to može biti subjektivno, pre svega iz razloga što je ovaj skup u Zrenjaninu, zaista je Zrenjanin oduvek bio grad sporta, s puno poznatih sportista kroz istoriju. Nadam se da će tako biti i ubuduće i sigurno je da svim tim uspesima, uz neposredni angažman samih sportista, klubova i trenera, umnogome doprinosi i dobro uspostavljen i organizovan sistem kroz koji svi sportski radnici Zrenjanina prolaze" - zaključio je predsednik Sportskog saveza Srbije. Aleksandar Šoštar, koji je domaćinu skupa Ljubomiru Stanisavljeviću uručio monografiju SSS.

Još jedan nekadašnji istaknuti sportista učestvovao je na konferenciji, i to kao predstavnik Ministarstva omladine i sporta, državni sekretar Predrag Peruničić. I on se pohvalno izrazio o zrenjaninskom sportu, prisećajući se rukometnog rivalstva, uspeha "Proleter Naftagasa" i utakmica koje je odigrao u našem gradu.

"Među tri prioriteta koje smo opredelili u prvoj Strategiji sporta – profesionalni sport, infrastruktura i školski sport – sada smo dodali i rekreativni sport, jer smatramo da je i to veoma važno. Demografska slika Srbije je sve lošija, stanovništvo sve starije, pa i ova nova strategija donosi nešto novo. Potrudićemo se da svaki grad ima svoju sportsku strategiju, po ugledu na državu, jer smatramo da samo kroz sistemski način možemo održati sport", naglasio je Peruničić.

U ime lokalne samouprave, skup je otvorio i prisutne učesnike pozdravio zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev. On je rekao da Grad Zrenjanin ima čast da bude domaćin ovakve konferencije i da se trudi da na lokalni nivo prenese sve strateške okvire i novine koje se usvajaju na republičkom nivou.

"Tema je posvećena razvoju i finansiranju sporta na lokalnom nivou, o čemu će govoriti eminentni stručnjaci i fakultetski profesori, koji će sportskim klubovima i javnosti detaljnije predočiti šta je to što će činiti predstojeću Strategiju sporta, a mi ćemo, kao grad, učiniti sve da sprovedemo tu strategiju na lokalnom nivou. Grad Zrenjanin bavi se sportom i njegovim razvojem u značajnom obimu, pa, iako nam je budžet umanjen, nismo želeli da sport, posebno neke "ranjive" grupe u njemu, budu uskraćene, već, naprotiv, da ih podstaknemo da se što više bave sportom" – poručio je zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev.

Bojan Antonić
gen. sekretar SSOV