Zavarku Božićni turnir u kuglanju

Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta, srpski internacionalac u slovačkom šampionu Sportu, osvojio je I mesto na 20. Božićnom turniru u Vrbasu, oborivši i rekord kuglane sa 709 čunjeva.

06 jan 2015 0 comment

Stari rekord od 704 čunja držao je mađarski kuglaš, svetski šampion, Levante Kakuk. Zavarku je ovo četvrta pobeda i po tome je apsolutni rekorder turnira u Vrbas; pehar mu je pripao 2010, 2011, 2012. i 2015. Drugo mesto sa 700 čunjeva pripalo je mladom srpskom reprezentativcu, juniorksom šampionu sveta i seniorskom vicešampionu Igoru Kovačiću iz ekipe Beograda, dok je treći bio prošlogodišnji pobednik turnira, reprezentatvac i prvotimac Beograda Čongor Baranj sa 644 čunja.

Zavarku je nagradu od 300 evra za prvo mesto i 100 evra za rekord kuglane predao zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vojvodine Miodrag Jovović, koji je zatvorio turnir.  Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije, predao je nagradu Kovačiću, a Radovan Šunjka, predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine, uručio je nagradu trećeplasiranom Baranju.

"Nije bilo lako, posebno u poslednjem setu kada sam posle dobre igre u 'pune' loše odigrao u 'čišćenju', sa mnogo hitaca bez prvog čunja, ali na sreću to nije ugrozilo prvo mesto i rekord. U dobroj sam formi, pobedio sam krajem poršle godine na turniru u Bačkoj Topoli, takođe sa rekordom kuglane, i sa mnogo optimizma dočekujem nastavak Lige šampiona krajem ovog meseca i u februaru pojedinačni Svetskog kup. Nadam se da ću zadržati ovaj nivo igre", rekao je Zavarko.

Turnir je svečano otvorio dr Bratislav Kažić, predsednik opštine Vrbas. "Božićni turnir u Vrbasu je stekao ogroman ugled u svetu, to je jedan od kuglaških 'grem slem' turnira i mnoge velike svetske zvezde su na njemu učestvovale i pobeđivale", rekao je Kažić.

Direktor turnira i predsednik organizatora, kluba Vrbas, Radenko Zečević zahvalio se opštini Vrbas i resornim pokrajinskim institucijama na velikoj pomoći u organizaciji. Turnir u Vrbasu je u kalendaru Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC u A kategriji za svetsku rang listu. Sudio je srpski internacionalni sudija Dragoslav Štikovac iz Beograda. Asistirali su mu Igor Mikloš i Đorđe Almaši. Nagrade su bile 300, 200, 100, 80 i 50 evra. Za rekord kuglane bilo je odvojeno 100 evra.