Ranku Ševu bronza na prvenstvu Srbije

Ranko Ševo, bodibilder i sportski trener iz Vrbasa, osvojio je bronzanu medalju na državnom prvenstvu Srbije koje je održano u Beogradu.

10 nov 2014 0 comment

Na ovom velikom takmičenju Ševo je nastupao u kategoriji bodibilding master - bilderi stariji od 40 godina, a osvojenim trećim mestom ostvario je najveći uspeh u ovom sportu u opštini Vrbas. Preciznije, u Bodibilding i fitnes klubu "Dorijan" iz Vrbasa bilo je i do sada takmičara koji su osvajali medalje, ali oni nisu bili iz opštine Vrbas, pa je Rankova bronzana medalja najznačajnija medalja za opštinu Vrbas u istoriji bodibildinga kod nas. Ševo je nastupao na takmičenju koje je organizovao Savez Srbije za bodibilding, bodifitnes, fitnes i aerobik, inače najjača domaća federacija koja je članica internacionalne federacije bodibildera i jedina je priznata od strane države.

Ševo je bio trostruki prvak Vojvodine u istoj federaciji i vicešampiom Srbije u NABA federaciji, još kao senior, ali ovo je i njegov najveći lični uspeh.

"Kroz kvalifikaciona takmičenja plasirao sam se među pet finalista i uspeo da dođem do trećeg mesta. Zanimljivo je da sam za ovo državno prvenstvo postigao svoju najbolju životnu formu, iako imam 49 godina, i to su mi potvrdili svi koji su pratili takmičenje. Pripremao sam se 12 nedelja, bio na strogoj dijeti, hranio se samo kuvanom ribom i spanaćem, pio i do 16 litara vode dnevno ili ni kap u poslednja dva dana pred nastup. Takmičarske pripreme bodibildera su ekstremne, ide se iz krajnosti u krajnost, i ja sam pred početak priprema imao 111 kilograma, a nastupao sam sa 84. Međutim, nije mi žao zbog odricanja i uloženog napora jer sam ostvario uspeh kojem sam težio i koji sam postavio kao cilj", rekao je Ševo.

Bodibilder iz Vrbasa je samo nedelju dana posle Beograda učestvovao na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu, u federaciji VPBR, i osvojio srebrnu medalju, iza bodibildera iz Mađarske koji je evropski prvak.

"Bio sam najbolje plasirani domaći takmičar i kako je ovo bilo kvalifikaciono takmičenje, stakao sam pravo nastupa na Svetskom prvenstvu u Indiji. Ono je zakazano za kraj novembra u Mumbaju, ali zbog velikih troškova puta, smeštaja i kotizacije sumnjam da ću moći da nastupim tamo", rekao je Ševo.

Inače, znanja iz bodibildinga Ševo od 2001. godine prenosi na mlade kroz rad u Bodibilding i fitnes klubu "Dorijan". "Imali smo dosta uspeha u raznim disciplinama, a ove godine izdvojili su se mladi Igor Šikora, koji je u juniorskoj konkurenciji ostvario fantastične rezultate, kao i Marko Zlatović, Danijela Anđić i Ljubomir Šarik koji su, takođe, skrenuli pažnju na sebe u raznim disciplinama. Od ove dodine nema nas u sistemu redovnog finansiranja iz opštinskog budžeta, što nam otežava rad, ali mi ne odustajemo. Ne idemo na sva takmičenja, ali se uvek trudimo da nastupimo na onim koja se organizuju u okruženju. U tom su nam kroz jednokratna izdvajanja pomagali Jovan Kovačević, član Opštinskog veća zadužen za sport, i Milan Glušac, zamenik predsednika opštine Vrbas. U projekciji budžeta za narednu godinu ponovo ćemo tražiti svoje mesto, na osnovu dobrih rezultata iz 2014. godine, i nadam se da će upravo dobri rezultati biti najbolja preporuka za podršku našem klubu. U svakom slučaju, nećemo dozvoliti da se ugasimo, borićemo se kao i do sada i čekati neka bolja vremena", rekao je Ranko Ševo.