Klub je 1955. pod imenom RK „Vrbas“ osnovala grupa mladih entuzijasta na čelu sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Vojinom Rović. Sa takmičenjem je počeo od najniže međuopštinske lige, da bi nekoliko godina kasnije postao član Prve Vojvođanske lige.

Šezdesetih godina klub zbog sponzorstva fabrike biljnih masti i ulja menja ime u RK „Uljarac“, a izgradnja stadiona za male sportove „Marinika“ u tom periodu je dosta doprinela razvoju rukometnog sporta u gradu. Zbog nezainteresovanosti sponzora i opštine da finansiraju klub, on je tokom ranih 60-ih stagnirao, a sredinom 60-ih postaje član Sportskog društva „Radnik“, pa se time klub izdiže na viši nivo, ali iako je tada uvek završavao u vrhu tabela nije uspevao da plasira u više rangove.

Krajem 1969. klub postaje član novoformiranog Sportskog društva „Vrbas“. 1972. nakon fuzije sa Partizanom iz Lovćenca, klub postaje član Jedinstvene srpske rukometne lige, što je u tom trenutku bio najveći klupski rezultat. Krajem 70-ih klub postaje član Druge savezne lige-grupa zapad, u tom periodu u Vrbasu su gostovale velike evropske ekipe kao što su Barselona, Steaua i moskovski CSK, a takođe se i afirmisalo nekoliko igrača, među kojima su najistaknutiji bili budući reprezentativci Jovica Elezović, Drago Jovović i Zoran Puzović. Značajan događaj sa kraja 70-ih je i izgradnja sportske dvorane u sklopu Centra za fizičku kulturu, što je doprinelo daljem razvoju kluba.

Najveći uspeh u dotadašnjoj istoriji kluba je došao u sezoni 1988/89., kada je Vrbas pod vođstvom trenera Branislava Kustudića obezbedio plasman u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Nakon raspada SFRJ, Vrbas takmičenje nastavlja u Superligi SR Jugoslavije. Od sezone 1994/95. uzima ime sponzora i nastupa pod nazivom „Vrbas-Figrad“, a u narednim godinama klub postiže najbolje rezultate. Klub je završavao stalno među četiri najbolja tima u elitnom rangu, da bi nakon nekoliko sezona osvojio prvo mesto zajedno sa beogradskim Partizanom, ali je Vrbas ipak ostao bez titule jer je poražen u majstorici.

U sezoni 1999/00. klub je ispao iz Superlige, najviše zahvaljujući lošoj finansijskoj situaciji. Nakon nekoliko sezona se vratio u Superligu, gde se u svim sezonama borio za opstanak, da bi u sezoni 2007/08. kao poslednje plasirani ispao u niži rang. Naredne četiri sezone se takmičio u Prvoj ligi Srbije, a u sezoni 2011/12. kao drugoplasirani u Prvoj ligi je izborio plasman u Superligu Srbije. Sezonu 2012/13. klub završava na 3. mestu Super lige Srbije i plasira se u evropski Čelendž kup, da bi u sezoni 2013/14. klub ispao u Super B ligu Srbije u kojoj se i danas takmiči.

Adresa kluba: Panonska 2, Vrbas
Predsednik kluba: Dren Glušac
Sportski direktor kluba: Veselin Kilibarda
Šef stručnog štaba: Vladimir Vojvodić