Izabrani najbolji sportisti u 2016. godini

Opština Vrbas i Savez sportova nagradili su najbolje sportiste, trenere i klubove u 2016. godini, izabrane u tradicionalnom glasanju za laskavo priznanje najboljih.

13 jan 2017 0 comment

Osam nagrada poneli su pojedinci i klubovi koji su ostvarili najzapaženije rezultate u sportovima u kojim nastupaju i na taj način doprineli promociji grada iz kog dolaze. Nagrade su určili Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, i Jovan Kovačević, član Opštinskog veća zadužen za sport.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim u ime lokalne samouprave, vi ste najbolji ambasadori naše opštine. Vrbas nosi epitet grada sporta i lokalna samouprava pokušava da podrži sportiste koliko može. Vama rezultate niko nije poklonio već ste ih sami zaslužili, s toga zahvalnost dugujemo prvo vama, a onda i vašim trenerima i vašim porodicama. Pokušaćemo da vas još više podržimo, a nadam ste da ste u prethodnom periodu prepoznali našu dobru volju i ambiciju da pomognemo sportistima. Čestitam vam na ostvarenim rezultatima i nadam se da će oni u budućnosti biti još bolji", rekao je Glušac.



"Za ove nagrade uvek je merilo bilo rezultat, tako da smo i ove godine nagradili najuspešnije. Rezultati su odlični, ponosan sam na vrbaske sportiste. Drago mi je što vidim već poznate sportiste koji su i ranije dobijali nagradu opštine, ali i što vidim nova lica i mlade pred kojima je sigurno blistava sportska karijera", rekao je Kovačević i čestitao najboljim u 2016. godini.

Najbolja mlada sportiskinja u opštini Vrbas za 2016. godinu - plivačica Divna Božičić

Divna je rođena 2005. godine u Vrbasu, takmiči se u kategoriji pionira i član je Plivačkog kluba Vrbas. Na zimskom Prvenstvu Srbije za pionire, održanom u Pirotu, postala je prvakinja Srbije u disciplini 100 metara prsno. Vicešampionka je u disciplini 200 metara mešovito i treća u Srbiji u disciplini 100 metara delfin. Na Školskim olimpijskim igrama, održanim u Nišu i Vranju, Divna je postala prvak Srbije za devojčice od 1. do 4. razreda u disciplini 50 metara prsno. Na letnjem Prvenstvu Srbije za pionire, održanom u Beogradu, postala je vicešampionka u disciplini 100 metara prsno.



Najbolji mladi sportista u opštini Vrbas za 2016. godinu - plivač Luka Eraković

Ovaj mladi i veoma uspešni plivač rođen je u Vrbasu 2000. godine. Plivanje je počeo da trenira pre 8 godina i član je Plivačkog kluba Delfin od svojih prvih plivačkih zamaha. Uspešan je đak Gimnazije "Žarko Zrenjanin". Pored mnogih odličja u dosadašnjem bavljenju plivanjem, Luka je 2016. godinu obeležio odličnim rezultatima koji su ga uvrstili u reprezentaciju Srbije. Luka je dvostruki prvak Srbije, petostruki vicešampion i pet puta bronzani na Prvenstvu Srbije. Luka je, takođe, šestrostruki prvak Vojvodine i dvostruki vicešampion. Sa reprezentacijom Srbije na takmičenju u Kranju, Luka je zajedno sa svojim drugarima sjajno predstavio svoju zemlju i u tri štafete zauzeo dva treća i jedno drugo mesto. Glavni cilj u 2017. godini je ostvarivanje norme i plasman na Balkanijadu.

Najbolji trener u 2016. godini - Dušan Kilibarda, trener u Klubu borilačkih sportova Vrbas

KIK boksom počeo je da se bavi sada već davne 1989. godine u Kik boks klubu Vojvodina iz Novog Sada, gde gotovo deceniju uspešno brani boje Novosađana, okitivši se titulama višestrukog prvaka strare SFRJ. Svoje znanje i iskustvo uspešno prenosi na mlade momke i devojke u Klubu borilačkih sportova Vrbas, koji sam osniva 2004. godine, i od tada ostvaruje vrhunske rezultate. Klub je za svoje postojanje iznedrio više prveka Vojvodine, Srbije, Balkana i sveta, osvojeno je preko 150 medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Član je stručnog štaba juniorske i seniorske reprezentacije Srbije od 2007. godine, dobitnik priznanja Najbolji trener u Vojvodine, dobitnik priznanja Sportskog saveza Srbije "Zaslužni trener" u Kik boksu Republike Srbije, član borda direktora Balkanske federacije ispred naše zemlje.

Najbolji ženski sportski kolektiv u 2016. godini - ŽKK Vrbas Medela

Klub je osnovan 1973. godine i od tada funkcioniše sa više ili manje uspeha. Krajem 80-tih godina se takmičio u Jedinstvenoj drugoj ligi SFRJ. Od 2011. redovan je član Prve savezne lige Srbije, da bi u 2016. ostavrio svoje najveće rezultate. ŽKK Vrbas Medela u 2016. godini igrao je finale kupa Srbije za žene "Milan Ciga Vasojević", koji je u saradnji sa lokalnom samoupravom veoma uspešno i organizovao, kao i polufinale završnice prvenstva. ŽKK "Vrbas Medela" ima 11 devojčica u regionalnim selekcijama, jednu kadetsku i jednu mladu reprezentativku. Jedan od najvećih uspeha je što klub okuplja oko 90 devojčica u svim takmičarskim kategorijama. Kruna 2016. godine je priznanje za ŽKK "Vrbas Medela" od strane Košarkaškog saveza Vojvodine za najuspešniji košarkaški klub.

Najbolji muški sportski kolektiv u 2016. godini - Klub malog fudbala "Leteći Holanđanin"

Klub malog fudbala "Leteći Holanđanin" pokrenut je 1988. godine, dok je datum zvaničnog osnivanja i registrovanja kluba 22. novembar 2000. godine. Počeo je sa zvaničnim takmičenjem u Futsal ligi Vojvodine, a nakon osvojanja 2. mesta plasirao se u Drugu republičku futsal ligu Srbije, pod okriljem FS Srbije. Od 2003. do 2006. klub se sa manje ili više uspeha takmičio u jedinstvenoj 2. republičkoj ligi, dok kruna rada dolazi u sezoni 2005/06. Klub ostvaruje istorijski uspeh i kroz baraž dolazi do elitnog ranga takmičenja. Od 2006. do 2012. god. klub se takmičio u elitnoj Prvoj futsal ligi Srbije sa dosta uspeha, a najveći uspeh je učešće u plej-ofu i osvajanje trećeg mesta, u sezoni 2007/08. Klub u sezoni 2011/12. ispada iz elite i naredne 4 sezone se sa uspehom takmiči u 2. Futsal ligi Srbije „Vojvodina“, konstantno na ivici povratka u 1. ligu, sve dok se kockice nisu složile, i u sezoni 2015/16. ponovo istorijski podvig, klub je takmičenje završio superiorno, sa 17 pobeda i jednim remijem, ubedljivo zauzevši 1. mesto i vratio se u elitu. Cilj kluba je opstanak u najvišem rangu takmičenja FSS i pokretanje rada sa mlađim kategorijama.

Najbolja sportistkinja u opštini Vrbas za 2016. godinu - košarkašica Nataša Mijatović

Rođena 06. februara 1989. godine u Vrbasu, kapiten, najbolja igračica Kupa Srbije za 2015/16. godinu, završava drugi fakultet, prošlu sezonu bila u idealnoj petorci lige. Predvodila je ŽKK Vrbas Medela u pisanju istorije ženske košarke u gradu. Kao epilog uspešne sezone nagrade i priznanja su se samo ređale za nju. Prošle sezone, nakon što je ŽKK Vrbas Medela zauzeo zvanično treće mesto u Srbiji, Nataša je izabrana u prvu petorku i za najboljeg centra lige. Na finalu Kupa koje je održano u Vrbasu, proglašena je za najkorisnijeg igrača finalne utakmice. Dobitnica nagrada za najbolju košarkašicu Vojvodine po mišljenju sportskih novinara i Košarkaškog saveza Vojvodine.

Najbolji sportista opštine Vrbas za 2016. godinu - kik bokser Ljubo Jalovi

Ljubo Jalovi je rođen 11. marta 1990. godine u Vrbasu. Završio je OŠ "Petar Petrović Njegoš", Srednju elektro-tehničku školu "Mihajlo Pupin" u Kuli i diplomirao na Fakultetu za uslužni biznis i menadžment Edukons u Sremskoj Kamenici. Kik boksom je počeo da se bavi 2005. godine.  Od 2006. godine, uz trenera Dušana Kilibardu, počinje da pravi zapažene rezultate na domaćoj i na međunarodnoj sceni. U dosadašnjoj karijeri Ljubo iza sebe ima 101 borbu i ostvario je 83 pobede. Višestruki je juniorski i seniorski prvak Srbije, osvajač međunarodnjh kupova, trostruki prvak Balkana, bronzani na prvenstvima Evrope 2014. i 2016. godine, bronzani na Svetskom prvenstvu 2015. godine, vicešampion sveta 2011, šampion sveta 2013. godine. Sedam puta proglašavan za najuspešnijeg sportistu u opštini Vrbas, dobitnik "Oktobarkse nagrade" grada Vrbasa za 2014. godinu, dobitnik "Majske nagrade" Sportskog saveza Srbije za 2015. godinu.

Specijalna nagrada za ostvarene rezultate - kuglaš Vlado Milović

Vlado je rođen 1953. godine u Vrbasu. Iako slabovida osoba, tokom sportske karijere koja i dalje traje, ostvario je seriju vrhunskih rezultata i osvojio pregršt medalja na kuglaškim stazama. Samo u 2016. godini Vlado je postao prvak Evrope u pojedinačnoj konkurenciji i vicešampion u kombinaciji. Ovi rezultati ostvareni su na 16. Evropskom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, održanom u Hrvatskoj. Osvojio je i zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji na Međunarodnom turniru "Trofej Beograda 2016".