ŽKK Vrbas protiv Crvene zvezde za titulu u Kupu Srbije

U finalu Kupa Srbije "Milan Ciga Vasojević" sastaće se ŽKK Vrbas Medela i ŽKK Crvena zvezda, ishod je u subotu odigranih polufinalnih utakmica. U prvom polufinalnom meču košarkašice Crvene zvezde savladale su Vršac 64:56, dok su Vrbašanke bile bolje od ŽKK Radivoj Korać rezultatom 55:49.

20 mar 2016 0 comment

Početak prve polufinalne utakmice obeležilo je dosta grešaka na obe strane, pa je rezultat uglavnom bio izjednačen (9:8 – 8. minut), a na prvu pauzu se otišlo uz minimalnu prednost Crvene zvezde – 13:12.

Vrščanke su pojačale ritam u drugoj deonici, ali su crveno-bele odgovorile istom merom, pa su se ekipe smenjivale u vođstvu. Posle trojke Ines Čorde i polaganja Marine Mandić, Vršac je imao do tada najvećih 28:25, ali se Zvezda odmah vratila i na poluvreme otišla sa „plus dva“ (31:29).

Crvena zvezda je mnogo bolje otvorila treću četvrtinu, pa je serijom 6:0 u 23. minutu povela 37:29, a posle trojke Katarine Zec i 42:34 četiri minuta kasnije. Ipak, Vrščanke se nisu dale, pa su brzo uhvatile priključak (42:40 – 29. minut). Međutim, crveno-bele su se ponovo odvojile na 48:42 i sa tim viškom otišle na poslednji odmor.

U poslednjoj deonici, Zvezda je održavala prednost od tri do šest poena sve do 34. minuta, kada se tim iz Južnog Banata potpuno vratio u život i primakao na 50:49. Napad Vrščanki odbila je trojkom,a zatim i sa dva pogotka sa linije penala raspoložena Katarina Zec za 55:49 za crveno-bele (37 minut). Kada je Nevena Naumčev povećala na 59:51 dva i po minuta pre kraja, već se nazirao krajnji ishod.

Posle svega, crveno-bele će se zasluženo naći u završnoj borbi za trofej Kupa „Milana Cige Vasojevića“.

U drugom meču polufinala ekipa Vrbasa napravila je prvorazredno iznenađenje, bila bolja od Radivoja Koraća. Na samom startu meča, Korać je poveo sa 7:2 u četvrtom minutu, ali su igračice Vrbasa brzo smanjile na 7:6. Igralo se u egalu, a domaće su prvi put povele u 9. minutu posle poena odlične Miljane Džombete (13:12), dok je na kraju prvog dela igre bilo nerešeno – 17:17.

Druga četvrtina donela je nalet Vrbašanki, pa su u 13. minutu stigle i do „plus pet“ (24:19). U izuzetno žestokoj borbi, košarkašice Koraća su dominirale u ofanzivnom skoku, koji im je nekoliko puta donosio drugi i treći napad, pa su ponovo povele u poslednjem minutu prvog poluvremena – 31:29.

U trećoj četvrtini, oba tima su nastavila u jakom ritmu, uz dosta grešaka i nepreciznih završetaka akcija, pa je za pet minuta postignuto samo četiri poena (35:33 – 25. minut). Beograđanke su pokušavale da se odlepe i u 29. minutu povele 42:37, ali se Vrbašanke uz pomoć publike nisu dale, iako su i dalje imale dosta problema u skoku, pa se na poslednju pauzu otišlo pri rezultatu 42:41 za Korać.

Mnogo uzbuđenja donela je poslednja četvrtina, a probleme ekipi trenera Dejana Mudreše, donela je četvrta lična greška Miljane Džombete u 32. minutu. Vrbašanke nisu prestale da se bore i veruju u iznenađenje protiv kvalitetnijeg rivala, iako čitavih pet minuta nisu poentirale, a Korać je držao od jednog do tri poena prednosti. Posle polaganja Sanje Mandić bilo je 46:41, a domaći tim je i dalje, punih šest i po minuta bio bez poena. Agoniju Vrbasa prekinula je Džombeta sa četiri vezana poena, čime je vratila neizvesnost – 46:45, na 2:41 do kraja utakmice.

Dva minuta pre kraja, Tijana Cukić pogađa dva slobodna bacanja i donosi minimalnu prednost i prvo vođstvo Vrbasu od početka meča – 47:46. Odgovorila je najbolja igračica Koraća Sanja Mandić trojkom, istom merom vratila Džombeta, a zatim za dva poena pogodila Cukić za 52:49 za domaće 55 sekundi pre poslednje sirene.

Igračica Koraća Bučevac je promašila trojku, na drugoj strani je faulirana Džombeta koja je Vrbasu donela ogromnih 54:49 na 32 sekunde pre kraja. Novi promašaj za tri poena i faul ekipe Koraća nije iskoristila Džombeta sa linije penala, ali je Jovovićeva presekla pas Mandićeve, bila polovično uspešna posle faula i postavila konačnih 55:49 za Vrbas i veliko iznenađenje u polufinalu Kupa.

Treba pomenuti i da je u poluvremenu meča dekan beogradskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Vladimir Koprivica, inače rođeni Vrbašanin, dobio je na poklon od predsednika kluba organizatora turnira Jovana Bjekića uramljen dres Vrbasa.

Tokom obe polufinale utakmice, košarkašice svih ekipa učesnika nosile su na patikama roze pertle, u okviru akcije KSS „Pink end rol“, posvećene borbi protiv raka dojke.

Dejan Mudreša, trener Vrbasa – Hvala publici, koja nam je bila velika podrša. Već tri nedelje se spremamo za Kup i znali smo kako da igramo. Puno mo rizikovali, naterali Korać na 28 šuta za tri poena i ubacili su samo tri puta. Hvala mojim sjajnim devojkama koje su danas dale 200 odsto. Nadam se da ćemo i sutra imati ovako fanatičnu odbranu, želju i borbenost. I u finalu moramo da damo sve od sebe… Ne znači mi da li ćemo da pobedimo, to sam im rekao u svlačionici… Kada sam video da su se tri devojke bacile za loptu, znao sam da je to to… Da se ne lažemio, Korać je kvalitetniji od nas, ali dali smo sve od sebe. Kada je reč o finalu, želim da bude puna hala jer će i parter biti u funkciji, želim da izginemo. Sutra ćemo i prvi put od kad sam došao u klub da budemo u prenosu na RTS. Daćemo sve od sebe, to garantujem.

Miljana Džombeta, igračica Vrbasa – Čestitam Koraću na fer borbi i svom timu na pobedi. Hvala publici koja nam je bila vetar u leđa. Nadam se da će sutra u finalu navijači doći u još većem broju.

Izvor: KSS