Održan kamp za talentovane fudbalske sudije

Centar za fizičku kulturu "Drago Jovović" ugostio je i ove godine mlade fudbalske sudije iz Vojvodine, učesnike Kampa talentovanih sudija "Talent mentor program".

26 jan 2015 0 comment

Ovo je druga grupa polaznika koja je predavanja o pravilima fudbalske igre, fizičkoj kondiciji, komunikaciji na terenu i mnogim drugim preduslovima za dobro deljenje fudbalske pravde, slušala od Milorada Mažića, našeg najboljeg fudbalskog sudije, njegovih saradnika sa terena, zatim poznatih profesora fizičke kulture i drugih stručnjaka. Pokrovitelj kampa je Fudbalski savez Vojvodine, a organizuje ga Stručna strukovna organizacija fudbalskih sudija. Ovo je druga godina da se kamp za mlade fudbalske sudije održava u Vrbasu.

"Kamp je osmišljen da bi se fudbalske sudije sa vojvođanske lige, četvrtog ranga takmičenja, spremile za veće izazove i napredovale u poslu kojim se bave. Odabrali smo novu grupu mladih sudija i sa njima će se raditi u narednih godinu dana, po najvišim standardima i planu i programu koji preporučuje UEFA. Od grupe sudija koji su u kamp uključeni prethodne godine, izabrali smo one najbolje i oni će ostati u programu dodatnih šest meseci, kako bi još više napredovali i postali kandidati za viši stepen takmičenja. Na predavanjima se razgovara o pravilima fudbalske igre, rešavaju se video testovi posebno pripremljeni za polaznike, razgovara o pripremama i ishrani, zatim rade testovi iz engleskog jezika, dok se u praktičnom delu skenira fizička sprema svakog kandidata i rešavaju određene situacije sa kojima će se susretati na terenima", ukratko je objasnio rad na kampu Milorad Mažić, internacionalni sudija iz Vrbasa. Kamp je, inače, osmišljen da se kroz godinu dana prati razvoj  mladih sudija, a svaki od njih dobiće svog mentora i mogućnost da sa njim blisko sarađuje. FS Vojvodine i Stručna strukovna organizacija fudbalskih sudija je izabrala šest mentora, svi su sudili u saveznom stepenu takmičenja u Srbiji ili Srbiji i Crnoj Gori, i upravo je njihova uloga nešto sasvim novu u ovom programu. "Oni će biti učitelji i motivatori mladih sudija, a polaznici će konstantno imati mogućnost da razgovaraju sa njima o igri, radu i rezultatima učenja. Od mladih sudija zavisi kako će iskoristiti šansu koja im se pruža", rekao je Mažić.

Od prve grupe mladih sudija koji su se kampu priključili 2014. godine, kada je zvanično i pokrenut, izabrana je nova grupa koju čine oni koji su najviše napredovali, a zbog ostvarenih rezultata biće u mentorskom programu dodatnih šest meseci. "Videli smo veliku želju da rade, testiranja koja su imali tokom godine pokazala su napredak i želimo da im omogućimo da i dalje napreduju. U poslednjih desetak godina stub suđenja na fudbalskim utakmicama su sudije iz Vojvodine i želimo da već sada pripremimo generaciju koja će za par godina biti na saveznom stepenu takmičenja. Polaznici ovde dobijaju sve alate koje mogu da koriste u svojoj karijeri, stavljamo van snage bilo kakve uticaje sa strane i samo najbolji idu napred i dalje", rekao je Mažić. Zajedno sa njim predavanja na kampu su održali profesor Milan Šolaja sa Fakulteta za fizičku kulturu u Novom Sadu, zatim profesor Aleksandar Janković sa Fakultata za Fizičku kulturu u Beogradu, profesor i kondicioni trener Igor Delibašić, vođa mentorskog programa za Srbiju Igor Radojčić, kao i Mažićeve kolege iz sudijskog tima Milovan Ristić i Dalibor Đurđević.



Mladi sudija Danilo Nikolić iz Lovćenca zadovoljan je programom u koji je iključen već godinu dana i posebno ga raduje mogućnost da dodatnih šest meseci uči od najboljih sudija i stručnjaka iz raznih oblasti. "Nemaju sve sudije priliku da uče od najboljih kao mi i to je prednost, ali i mi sve novo što saznamo prenosimo kolegama koji nisu uključeni u program. Sve lekcije koje dobijamo su nam dragocene, a posebna pažnja stavlja se na timski duh sudijske ekipe. Uče nas da mi treba da budemo treći tim na terenu, pun samopouzdanja i međusobne podrške, kako bi greške sveli na minimum", rekao je mladi Nikolić. Njegov kolega Nikola Bikić iz Zrenjanina kao najvažnije je istakao svakodnevnu saradnju sa mentorima, njihovu spremnost da pomognu u otklanjanju svake nedoumice koja se javlja kod mladih sudija, a posebno se zahvalio na pruženoj pomoći i savetima u lečenju povrede kolena koja ga je zadesila.